Intermarket analyse

Intermarket analyse fungerer ud fra det grundlæggende princip, at alle finansielle markeder er forbundne på den ene eller den anden måde. Dette princip gælder såvel for nationale som for internationale markeder. En komplet analyse af et marked kan altså ikke udføres, uden man forstår, hvad der sker på andre markeder også.

Hvad er intermarket analyse?

Nogle af de mest åbenlyse eksempler på de tætte forhold mellem finansielle markeder er aktieindekser. Mens markederne i Europa er åbne, vil enhver bevægelse af det tyske DAX-aktieindeks påvirke det franske CAC40-indeks og vice versa. Alle europæiske markeder har denne type forhold til hinanden.

Et stykke tid efter de europæiske markeder åbner de amerikanske markeder. Det, der tidligere skete i Europa vil også påvirke, hvad der nu kommer til at ske i Amerika. Alle de amerikanske markeder påvirker også hinanden. Når de asiatiske markeder åbner, vil de blive påvirket af, hvad der skete i Europa og Amerika, og de vil påvirke hinanden. Når markederne næste dag åbner i Europa, vil de blive påvirket af, hvad der skete i Amerika og Asien, og cyklussen starter forfra.

Prøv at trade nu, eller læs videre på artiklen under tabellen…

De 5 bedste binære brokere

Broker 
Demo
Signaler
Læs mere
 
5 stjerner
Ja
Ja
AnmeldelseÅbn gratis konto
24option-logo_36x2005 stjerner
Ja
Ja
AnmeldelseÅbn gratis konto
iqoptions_logo_200x365 stjerner
Ja
Nej
AnmeldelseÅbn gratis konto
4,5 stjerner
Ja
Ja
AnmeldelseÅbn gratis konto
Porter-Finance-logo-200x364,5 stjerner
Ja
Ja
AnmeldelseÅbn gratis konto

Hvis du ikke forstår, hvad der skete og sker på de andre markeder, kan du ikke lave gyldige forudsigelser for noget marked. Hvis du derimod er opmærksom på andre markeder, kan du nogle gange se nøjagtigt, hvad der kommer til at ske på det marked, du gerne vil trade på.

Lad os f.eks. antage, at du har erkendt en optrend i Dow Jones på en dagsbasis, og denne optrend lige nu er på vej igennem en retracement. Mens den retracement nærmer sig trend linjen, leder du efter et tegn på, at priserne vil vende og følge trendens hovedretning igen. I dette scenarie kan de europæiske og asiatiske markeder give dig en god indikation af, hvilken vej Dow Jones vil bevæge sig i dag. Hvis de asiatiske markeder lukkede med store overskud, og de europæiske markeder også er åbnet positivt, ved du, at der en god chance for, at i dag bliver den dag, hvor Dow Jones følger deres eksempel og vender.

Typer af forbundne markeder

Eksemplet med aktieindekserne er nemt at forstå: Hvis ét indeks stiger, vil det andet også stige. Det kaldes en positiv korrelation: Retningen på ét marked afgør retningen på et andet marked. Aktieindekser er imidlertid langt fra det eneste eksempel på forbunde markeder. Der er også en positiv korrelation mellem industrimetaller og aktiekurser. Stigende priser på industrimetaller skabes af stor efterspørgsel, hvilket indikerer en stærk økonomi. En stærk økonomi vil ende med at komme aktiepriserne til gode.

Der kan dog også findes negative korrelationer. I dette tilfælde falder et marked, når et andet stiger. Råvarer og US-dollars har for eksempel en negativ korrelation. Hvis US-dollars går op, falder råvarepriserne som regel. Eftersom råvarepriserne angives i US-dollars, kan en stigende US-dollar medføre lavere efterspørgsel på råvarer, hvilket vil give faldende priser.

Et andet eksempel på en negativ korrelation er den mellem aktiekurser og rentesatser. Hvis den amerikanske centralbank f.eks. sænker rentesatserne, vil det pumpe flere penge ud på markedet. Virksomheder vil derfor sandsynligvis få stigende profit, hvilket vil påvirke deres aktiekurser.

Sådan trader du på intermarket analyse

For de fleste korrelationer gælder det, at ét marked er lidt foran det andet. Du kan benytte dig af denne tidsforsinkelse til at udlede konklusioner fra det første marked og anvende dem på det andet marked. Det er der to måder at gøre på:

  1. Du kan lede efter en udvikling på ét marked og trade på den på det andet marked. Hvis centralbanken f.eks. sænker rentesatserne, er det en væsentlig nyhed, du ikke kan trade direkte på. For at tjene penge på denne nyhed kan du lede efter den kraftige optrend, den bør inducere på aktierne.
  2. Du kan bruge intermarket analyse som en tidlig indikator: Hvis du ved, hvilket marked der går forud for det andet, kan du anvende ændringer i prisretningen på det ene marked til at trade på det andet marked. Hvis en økonomisk krise f.eks. har tvunget et marked ind i en nedtrend, kunne en vending på markedet for industrimetaller indikere, at aktietrenden også vil svækkes. Næste gang markedet nærmer sig trend linjen, ved du, at du skal være forsigtig og forvente, at markedet gennembryder trend linjen.

Det kan selvfølgelig være risikabelt at lave forudsigelser udelukkende på grundlag af intermarket analyse. For de fleste tradere er det tilrådeligt at kombinere intermarket analyse med andre elementer som f.eks. trend analyse i eksemplet herover, candlestick mønstre eller tekniske indikatorer.

Intermarket analyse
Giv din vurdering